Βιβλίο Ελλάδα Πολιτισμός

Γιορτή του βιβλίου, την Κυριακή 23 Απριλίου

Σε Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Βόλο, Βέροια, Κοζάνη, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Ρόδο

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στήνει μια γιορτή αφιερωμένη στην λογοτεχνία την 23η Απριλίου, παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στο Βόλο στην Βέροια, στην Κοζάνη, στο Αγρίνιο, στα Ιωάννινα, στη Ρόδο, δίνεται η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να έχουν πρόσβαση στον κόσμο του βιβλίου. Εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Συγγραφείς βραβευμένοι βγαίνουν να διαβάσουν το έργο τους.

Ξεκινώντας από το Επιγραφικό Μουσείο, που είναι η απαρχή του βιβλίου, με ξεναγήσεις και συζητήσεις με τους αναγνωρισμένους συγγραφείς της νέας γενιάς, περνώντας από την ήδη διαδεδομένη δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου πάνω στις Κυριακάτικες ακροάσεις των ραψωδιών της Οδύσσειας, φτάνουμε στην Βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Ρωμαϊκή Αγορά όπου από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι την δύση του ήλιου, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων συγγραφέων καθώς και λογοτεχνικά αποσπάσματα που θα διαβαστούν τόσο από ηθοποιούς όσο και από τους συγγραφείς τους ίδιους.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται, βέβαια, την Κυριακή 23 Απριλίου, αλλά κάποιοι ξεκινάνε ήδη από σήμερα, Σάββατο. Και μάλιστα με θεαματικό τρόπο.

❑   Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ –Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου– διοργανώνει έναν μεγάλο Περίπατο Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας, που κρατά από τις 11 το πρωί του Σαββάτου και τελειώνει τα μεσάνυχτα.

Είκοσι οχτώ διαφορετικά σημεία (από την Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Κεντρικό Ταχυδρομείο μέχρι σχεδόν κάθε βιβλιοπωλείο και εκδοτικό οίκο της Αθήνας) έχουν σχεδιάσει ωραίες εκδηλώσεις, στις οποίες θα υποδέχονται τον κόσμο αγαπημένοι συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές και εκδότες.

Ο περίπατος, με κάθε λεπτομέρεια, υπάρχει στην ιστοσελίδα www.greekbookday.gr, όπως άλλωστε και όλες οι εκδηλώσεις της Ημέρας Βιβλίου. Για να κάνετε το πρόγραμμά σας.

❑  Το Σάββατο διάλεξε και το ηλεκτρονικό περιοδικό «Αναγνώστης» για να συγκεντρώσει στο βιβλιοπωλείο «Επίκεντρον» του Δήμου Αγίων Αναργύρων (από τις 11 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι) την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Βασίλη Βασιλικό, τον Αχιλλέα Κυριακίδη, τον Αλέξη Πανσέληνο, τον Τίτο Πατρίκιο, αλλά και νεότερους λογοτέχνες για να διαβάσουν κείμενά τους. Υπάρχουν κι άλλες εκδηλώσεις, όπως ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα στον νομπελίστα λογοτεχνίας Μπομπ Ντίλαν.

Την Κυριακή ρίχνει τις δυνάμεις του στη μάχη το υπουργείο Πολιτισμού, σε τρία κυρίως μέτωπα.

❑  Στο Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1), όπου θα γίνονται ξεναγήσεις και συζητήσεις με συγγραφείς της νέας γενιάς.

❑  Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44), όπου στις 11 το πρωί θα γίνουν δύο έξτρα Συμμετοχικές Αναγνώσεις της Οδύσσειας (ραψωδίες η και θ σε μετάφραση Ζήσιμου Σιδέρη) συνοδεία αρχαίας λύρας από τον μουσικοσυνθέτη δρα Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους επισκέπτες το επιθυμούν – φτάνει να το δηλώσουν τηλεφωνικά στο 213-2144817 και 213-2144833 και να πάρουν κατά την προσέλευσή τους στο μουσείο το απόσπασμα που θα διαβάσουν. Προσοχή, οι θέσεις είναι μόνο 30.

❑  Και, τέλος, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στη Ρωμαϊκή Αγορά, όπου από το απόγευμα της Κυριακής και μέχρι να πέσει ο ήλιος μελοποιημένα ποιήματα και αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα θα παρουσιάζονται από ηθοποιούς του Εθνικού και του Θεάτρου Τέχνης, αλλά και γνωστούς συγγραφείς (Βασίλης Αλεξάκης, Ρέα Γαλανάκη, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Ευγενία Μπογιάνου, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Παλαβός, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Κώστας Περούλης, Ερση Σωτηροπούλου, Ευγένιος Τριβιζάς, Χρήστος Χρυσόπουλος).

❑  Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, θα προβάλει την Κυριακή δύο από τα διαμάντια της συλλογής της, που είναι εμπνευσμένα από λογοτεχνικά έργα. Στις 19.00 την ψηφιακά αποκατεστημένη βουβή ταινία του Ορέστη Λάσκου «Δάφνις και Χλόη», που βασίζεται σε ομώνυμο ειδύλλιο του Λόγγου, συνοδεία μουσικής του Νίκου Πλατύρραχου υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Και στις 21.00 το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη, πάνω σε μια ιστορία από τον «Λοιμό» του Αντρέα Φραγκιά (είσοδος ελεύθερη).

❑  Ο Δήμος Αθηναίων έχει έναν λόγο παραπάνω να συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφού έχει κερδίσει από την UNESCO τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου για το 2018. Η Κυριακή 23 Απριλίου είναι λοιπόν η κατάλληλη μέρα για να παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε χοντρές γραμμές ο σχεδιασμός της διοργάνωσης από τον επικεφαλής της όλης προσπάθειας, τον έμπειρο Γιάννη Τροχόπουλο (18.00, εκπομπή «Δημόσια και Ιδιωτικά» του 9.84).

Ολη τη μέρα στίχοι από τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού και την «Ερημη Χώρα» του Τ.Σ. Ελιοτ θα ακούγονται με τις φωνές της Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου και του Χρήστου Λούλη από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας. Ενω στίχοι από την «Κίχλη» του Σεφέρη θα εμφανίζονται το Σάββατο και την Κυριακή σε οθόνες του μετρό, του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του λιμανιού του Πειραιά.

Η υπόλοιπη Ελλάδα συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με εκδηλώσεις σε ΔΗΠΕΘΕ, βιβλιοθήκες και μουσεία (Κρήτη, Βόλος, Βέροια, Κοζάνη, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Ρόδος). Στη Θεσσαλονίκη τον τόνο της γιορτής δίνει το ΚΘΒΕ, που θα παρουσιάσει στον αίθριο χώρο, έξω από το Βασιλικό Θέατρο, το Σάββατο τους «Αθλιους» του Ουγκό (12.00) και την Κυριακή το κουκλοθέατρο «Το δώρο» (13.30). Δωρεάν, φυσικά, για το κοινό.

ακολουθείστε μας :)

Ροή Ειδήσεων