Top Story Η Γάτα Μουσική Πολιτισμός

Σήμερα τελικός Eurovision – Ποιο είναι το φαβορί

Ένα τραγούδι αλλιώτικο από τα συνήθη βραβευμένα της Eurovision των τελευταίων ετών δείχνει, βάσει στοιχημάτων, να είναι το φετινό φαβορί

Από την χώρα-πρωτεύουσα του Καθολικισμού, την Ιταλία, έρχεται το τραγούδι «Occidentali’s Karma» με τον Francesco Gabbani.

Σύμφωνα με τον Gabbani, οι στίχοι του τραγουδιού είναι μια παρωδία των δυτικών που πιστεύουν ότι μπορεί να εντρυφήσουν στον πολιτισμό της Ανατολής, σύμφωνα πάντα με τα «δυτικά τους πρότυπα».

Το τραγούδι κάνει αναφορές σε τέτοιες πτυχές Ανατολικών θρησκειών, με λέξεις όπως ο Βούδας και η Νιρβάνα, καθώς και την εξέλιξη του ανθρώπου από τον πίθηκο, την ιδέα την οποία πήρε από την ανάγνωση του The Naked Ape, του Βρετανού ηθολόγου Ντέσμοντ Μόρις. Στο έργο του, ο Γερμανός ψυχαναλυτής αναφέρει την τάση της σύγχρονης κοινωνίας στον υλισμό και πώς οι άνθρωποι προτιμούν το «έχειν» από να «είναι».

Σε συνέντευξή του στο La Repubblica, ο Desmond Morris εξήρε το τραγούδι για τη «σαφή και ευφάνταστη αναφορά στις θεωρίες» που περιγράφονται από τον ίδιο, και για «την ακρίβεια και την πολυπλοκότητα των στίχων» του.

Το τραγούδι αρχίζει με μια αναφορά στον  Άμλετ  του William Shakespeare. Ο Gabbani θέλει να τονίσει πως η σύγχρονη κοινωνία είναι διαιρεμένη ανάμεσα στην ανάγκη για πνευματικότητα και εκείνη του  υπερφίαλου «look», και περιγράφει τους ανθρώπους ως «ανώνυμους εθισμένους στη selfie».

Η χρήση της Σαξονικής στον τίτλο του τραγουδιού και το ρεφρέν είναι μια επιπλέον κριτική της μόδας για «αγγλικανοποίηση» της ιταλικής γλώσσας, αλλά αρχικά το τραγούδι είχε τον λατινικό τίτλο «Occidentalis Carma» (Δυτικό Κάρμα).

Όταν τραγουδάει για το φαινόμενο στο διαδίκτυο, ο Francesco αναφέρει τους Ανώνυμους Αλκοολικούς (ΑΑ), μια διεθνής κοινωνία αμοιβαίας βοήθειας, σκοπός της οποίας είναι να βοηθήσει τους αλκοολικούς «να μείνουν νηφάλιοι και να βοηθήσουν άλλους αλκοολικούς να καταφέρουν την ίδια ηρεμία». Αλλά υπαινίσσεται ότι εκείνοι που έχουν ανάγκη βοηθείας στις μέρες μας είναι στην πραγματικότητα οι selfie τοξικομανείς.

Με το «Τα πάντα Ρει», του προ-Σωκρατικού Έλληνα φιλοσόφου Ηράκλειτου, μας υπενθυμίζει ότι στη ζωή «όλα αλλάζουν και τίποτα δεν μένει ακίνητο, δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στο ίδιο ρεύμα», επειδή «συνεχώς νεότερα νερά ρέουν σε όσους βηματίζουν στα ίδια ποτάμια».

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά θα ακουστούν στο θεσμό τραγουδιού της Eurovision λέξεις στις αρχαίες ιερές γλώσσες όπως είναι τα Σανσκριτικά και τα Αρχαία Ελληνικά.

Κάρμα, Μάντρα και Νάμαστε και ο στιχουργός σατιρίζει τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίο ακολουθούν οι δυτικοί την ανατολική φιλοσοφία και πολιτισμό χωρίς να αποχωρίζονται το δυτικό τους «κοστούμι».

Τέλος, χρησιμοποιώντας το τσιτάτο του Καρλ Μαρξ, «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού», ο στιχουργός δεν υμνεί την αριστερά, αλλά την αποτυχία των εκκλησιών να δώσουν αληθινή πνευματική αυτοπραγμάτωση στους πιστούς.

Οι στίχοι που γράφτηκαν από τον Gabbani επίσης σχετίζονται με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων – το ναρκωτικό της εποχής μας.

Επιτέλους, κι ένα φαβορί στο θεσμό της Eurovision που δεν προωθεί σημεία και τέρατα, αλλά κάτι που ίσως προβληματίσει αυτούς που θα το τραγουδήσουν και θα το χορέψουν…

Η ελληνική συμμετοχή θεωρείται αουτσάιντερ, σύμφωνα με τα προγνωστικά. Το… «μπαλέτο» και τα περίεργα εφέ μάλλον δεν βοήθησαν!

Σειρά εμφάνισης τελικού:

1) Ισραήλ
2) Πολωνία
3) Λευκορωσία
4) Αυστρία
5) Αρμενία
6) Ολλανδία
7) Μολδαβία
8) Ουγγαρία
9) Ιταλία
10) Δανία
11) Πορτογαλία
12) Αζερμπαϊτζάν
13) Κροατία
14) Αυστραλία
15) Ελλάδα
16) Ισπανία
17) Νορβηγία
18) Ηνωμένο Βασίλειο
19) Κύπρος
20) Ρουμανία
21) Γερμανία
22) Ουκρανία
23) Βέλγιο
24) Σουηδία
25) Βουλγαρία
26) Γαλλία

ακολουθείστε μας :)

Ροή Ειδήσεων